Verhoging laag btw-tarief in 2019 van 6% naar 9%

2 augustus 2018

Verhoging laag btw-tarief in 2019 van 6% naar 9%

Als het aan het kabinet ligt stijgt het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent per 1 januari 2019. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met de wijziging. Desalniettemin geeft het Ministerie aan dat de ondernemers zich beter alvast kunnen voorbereiden op deze wijziging. Te denken valt in de eerste instantie aan bedrijfsadministratie, offertes, de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang.

Om de administratielast te verlichten heeft de regering een uitzondering gemaakt voor het geval een prestatie in 2019 plaatsvindt, maar de betaling daarvoor in 2018 wordt voldaan. Daarvoor geldt het 6%-tarief.

Onder het lage BTW-tarief valt nog steeds het behangen, isoleren, schilderen, stukadoren en het schoonmaken in uw woning. Bij het isoleren geldt het lage BTW-tarief alleen op de kosten van arbeid, niet op de materiaalkosten. Bij het behangen vallen de arbeidskosten en de gebruikte materialen onder het lage BTW-tarief, het behang zelf echter niet: dat kost 21% BTW. Bij het schilderen, stukadoren en schoonmaken vallen alle kosten – arbeid én materiaal – onder het lage BTW-tarief.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via lhuisman@jonkerfieret.nl of bel naar  0342 – 444 353

 

Artikel geschreven door: Lejla Huisman, jurist en belastingadviseur

Terug naar overzicht