Restschuld? Verhuis nog in 2017!

12 juli 2017

Restschuld? Verhuis nog in 2017!

Per 1 januari 2018 is de rente op nieuwe restschuld financiering niet meer aftrekbaar. Dit kan grote gevolgen hebben als u wilt verhuizen en uw hypotheek staat “onder water”.

Wanneer heeft u eigenlijk een restschuld?

U heeft een restschuld als u uw huis verkoopt en u kunt met de verkoopopbrengst de hypotheek niet helemaal aflossen. Dit betekent dat u de hypotheekverstrekker nog een bedrag verschuldigd bent. Tijdens de woningmarktcrisis zaten veel woningeigenaren met de restschuld in hun maag. Er was echter niets aan de hand zolang ze hun woning maar niet verkochten. Zouden ze wel overgaan tot verkoop, dan hadden ze opeens een moeilijk financierbare schuld.

In 2012 besloot de regering om de rente op zo’n restschuld fiscaal aftrekbaar te maken. Zo konden woningeigenaren met een hypotheek onder water makkelijker verhuizen. Aanvankelijk mocht u de rente op de restschuld 10 jaar lang aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. In 2015 werd die termijn zelfs opgerekt tot 15 jaar.

Dat de rente op de restschuld aftrekbaar is, is echter een tijdelijke crisismaatregel. Dus sluit u na 1 januari 2018 een restschuldfinanciering af, dan is de rente niet meer aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Dit betekent dat het financieren van een restschuld met een “comsumptieve lening” moet plaatsvinden.

Wat houdt een consumptieve lening in?

Een consumptieve lening is een lening zonder onderpand en heeft een hogere rente dan een hypothecaire lening met een huis wat als onderpand dient. Daarnaast zorgt een consumptief krediet naast uw “gewone” hypotheek ervoor dat u minder kunt lenen voor de aanschaf van uw nieuwe woning.

Heeft u dus verhuisplannen en staat uw hypotheek onder water? Dan is het wellicht verstandig om nog dit jaar naar een nieuw huis uit te kijken. Als u dit jaar namelijk nog een hypotheek afsluit, kan de restschuld nog gefinancierd worden en is de rente nog aftrekbaar.

Artikel geschreven door: Maaike Smit, fiscaal jurist

JonkerFieret adviseurs & accountants Barneveld - Maaike Smit

Terug naar overzicht