Het nut van de begroting!

25 juli 2018

Het nut van de begroting!

Een begroting opstellen gebeurt vaak bij de start van een bedrijf of bij het aangaan van een financiering, omdat dit kritieke momenten zijn voor een bedrijf. Het is echter nuttig om altijd met een begroting te werken. Met een begroting kunt u uw bedrijf beter en tijdig bijsturen!

 

De voordelen zijn:

Toekomstgericht

Door het opstellen van een begroting bent u bezig om in de toekomst te kijken van uw bedrijf! Dit zorgt ervoor dat vooraf de kansen en uitdagingen inzichtelijk worden gemaakt. De beste strategen denken immers vooruit.

Meer grip op de organisatie

Een begroting laat zien welke kosten er naar verwachting worden gemaakt. Door vooraf inzicht te krijgen in de kosten kan de haalbaarheid van gemaakte plannen financieel worden ingeschat. Ook kan door het gebruik van budgetten periodiek worden bekeken hoe de organisatie ervoor staat.

Tijdig sturen

Door zicht te krijgen op de financiële voortgang in de loop van het jaar, kunt u als ondernemer of manager tijdig signaleren of er problemen gaan ontstaan binnen uw bedrijf. Door het vergelijken van de ontwikkelingen in de loop van het jaar ten opzichte van de begroting kunnen tekorten of overschotten in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Het op tijd bijsturen leidt tot meer kansen of tot het voorkomen van grotere problemen.

Beter beeld bij investeringsbeslissingen

Investeringsbeslissingen worden gemakkelijker genomen als er inzicht is in de toekomstige verwachte resultaten van de onderneming. Zo kan worden beoordeeld of een investering geen belemmering geeft voor de liquiditeitspositie van de onderneming.

Dus voldoende redenen om te starten met het maken van een begroting!

Heeft u hulp nodig bij het inzichtelijk maken van uw cijfers of heeft u vragen naar aanleiding van het artikel?

Neemt u dan contact met ons op. 

 

Artikel geschreven door: Wilbert Dekker, klantcoördinator

Terug naar overzicht