Geslaagde avond met macro-econoom Edin Mujagic

30 mei 2018

Geslaagde avond met macro-econoom Edin Mujagic

BARNEVELD-Op dinsdagavond 29 mei jl. een volle zaal voor spreker macro-econoom Edin Mujagic in Museum Nairac. Mujagic nam het publiek mee in zijn objectieve kijk op de toekomst van de euro. Deze avond werd georganiseerd door JonkerFieret adviseurs/accountants voor ondernemers uit Barneveld en omgeving. Het publiek luisterde geboeid naar het betoog van Mujagic.

Edin heeft zijn visie op de huidige ontwikkelingen rond de euro helder uiteengezet. “Het is bijzonder dat juist op deze dag jullie hier zitten, want voor de euro is het één van de spannendste dagen vanwege de spanningen in Italië. Vanmiddag steeg de rente op de Italiaanse staatsobligaties met tientallen punten.” Daarmee gaf Edin duidelijk aan hoe belangrijk de monetaire ontwikkelingen zijn.

Hij schetste eerst een beeld van wat de krachten en de zwakten zijn van het euro-project. Omdat de verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa nog steeds erg groot zijn, bestaan er forse risico’s voor het voortbestaan van de euro. De schuldenbergen van landen als Frankrijk en Italië zijn onhoudbaar, tenzij er fors wordt ingegrepen.

Het is Edin’s overtuiging dat wij in een ‘monetaire omwenteling’ zitten. Een dergelijke omwenteling duurt meestal 10 tot 15 jaar en was er ook in 1929 en 1971, toen de gouden standaard door de VS werd losgelaten. Het gevolg van een monetaire omwenteling is vaak een recessie.

Terwijl er risico’s bestaan voor de Europese economieën, is het rentewapen om de recessie te bestrijden onbruikbaar geworden. Normaliter wordt een recessie bestreden door renteverlagingen, maar de rente staat nu al op 0%.

Voor de toekomst ziet Edin kansen voor cryptocurrencies, zoals de bitcoin. “Omdat de bitcoin niet ongelimiteerd bijgemaakt kan worden, is het goed mogelijk dat mensen deze nieuwe munt meer gaan vertrouwen dan de euro of dollar.” Welke consequenties de introductie van de bitcoin zal hebben voor de toekomst, zal de tijd leren.

Terug naar overzicht